• 1 su bardağı pirinç
    • 1 su bardağı su
    • 3 adet orta boy soğan
    • 1/2 su bardağı zeytinyağı
    • 350-400 gram salamura asma yaprağı (taze de olur)
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • 1 çorba kaşığı biber salçası
    • 1/2 demet maydanoz
    • 2 adet limon
    • 1 tatlı kaşığı toz şeker
    • 1 çay kaşığı dolma baharatı
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı kırmızı biber
    • 2 çorba kaşığı nane (evet 2 çorba kaşığı şöööyle bol naneli olacak)
    • Tuz
Defalarca yaptığım, her yaptığımda övgü aldığım, sanırım oldukça da iyi becerdiğim bir . Fazlasıyla zahmetli aslında, hele de çalışan bir kadın için. Ama fazla yapıp saklama kabıyla derin dondurucuya koyduğunuzda istediğiniz zaman pişirebilirsiniz. Ben öyle içinde yok kuş üzümü yok çam fıstığı tarçınlı falan sarmayı sevmiyorum. Benim tarifim böyle hafif ekşili çıtır çıtır yenilen cinsten. Bu yemekte kullandığınız yaprak çok önemli. Yumuşak ve ince damarlı olması gerekiyor. Bakırköy ‘de asma yaprağı aldığım bir turşucu var. Beni hiç mahçup etmedi. Kelimenin tam anlamıyla gerçek Tokat asma yaprağı satıyorlar. Ben salamura alıyorum. Siz taze de kullanabilirsiniz. Taze asma yaprağı kullanacaksanız öncesinde tuzlu ve limonlu kaynar suda yapraklar sararana ve yumuşayana kadar haşlamanız gerekiyor. Hadi bakalım işte malzemeler:


  • Öncelikle 1 su bardağı pirincimizi bir kaba alıyoruz. Üzerine 3 tatlı kaşığı kadar tuz ekliyoruz. Üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su koyuyoruz. Pirinç bu şekilde 15-20 dakika kadar bekleyecek.
  • Eğer salamura yaprak kullanacaksak onuda üzerini geçecek kadar ılık suyla bir kenarda ıslatıyoruz.
  • Bu arada soğanlarımızı hazırlayalım. Yemeklik soğanla küp doğranmış soğan arası bir şekilde doğruyoruz. Ya da siz nasıl istiyorsanız öyle doğrayın. Ama yerken sizi görüntü olarak rahatsız etmeyecek büyüklükte olsunlar yeterli. Bu aşamada maydanozları da doğrayıp hazırlayabiliriz.
  • Pirinçler artık hafif şişmiş ve nişastalarını salmış olmalılar. Pirincimizi 7 kez suyunu değiştirerek yıkıyoruz. (Al sana takıntı)
  • Zeytinyağı ve soğanlarımızı tenceremize alıyoruz. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Şimdiiii size soğanlar konusunda bir ipucu vereyim. Soğanları tencereye ilk koyduğunuzda koklayın. Sürekli karıştırarak kavurmaya başlayın. Soğanlar hafifçe şeffaflaşacaklar. Tekrar koklayın. İlk koyduğunuz haliyle koku farkı olduğunu farkedeceksiniz. Eğer yanık kokuyorsaaa, owww birşeyler yanlış gidiyor demektir. Neyse başında durup sürekli karıştırıyor ve gözlüyorsanız yakmanız zor zaten  .
  • Soğanlar kavrulunca içine yıkayıp süzdüğümüz pirinci katıyoruz. Şöyle bir harmanladıktan sonra 1 tatlı kaşığı şekeri üzerine ekliyoruz. Şekerle birlikte kavurmaya devam ediyoruz. Bu aşamada pirinçler ve soğanlar tam olarak karışacaklar. Pirinçler hafiften biraraya gelmeye başlayacaklar.
  • Domates ve biber salçamızı eklemenin zamanı geldi. Bu şekildede biraz kavurduktan sonra üzerine 1 bardak soğuk suyu ilave ediyoruz.
  • Ettik mi. Tamaaam ocağın altını kısma vakti geldi. Kısık ateşte arasıra karıştırarak suyunu biraz çektirip ocağın altını kapatabiliriz. Pirinçler tamamen yumuşamamış olmalı. Hafif dişe gelmeliler.
  •  Sıra geldi baharatlaraa. Sırayla  baharatı, karabiber, kırmızı biber ve en son booll nanemizi koyup güzelce karıştırıyoruz. Doğradığımız yarım demet maydanoz ve istersek yarım demet doğranmış dereotu ekleyebiliriz. Üzerine bir parça kağıt havlu koyup soğumaya bırakıyoruz.
  • Sarmamızın içi ılınınca yapraklarımızı sarma işlemine geçebiliriz. Nasıl sarılması gerektiğini bilenler bu maddenin devamını okumayabilirler. Bilmeyenler için anlatıyorum. Yaprağın damarlı olan kısmı üste gelmeli. Parlak olan kısmı da altta olmalı. Yaprağın sapını koparıyoruz. Sapın olduğu kısmı kendi önümüze doğru alıyoruz. Sarmanın kalınlığının ne kadar olmasını istiyorsak o kalınlıkta içi yatay olarak yaprağın üstüne koyuyoruz. Önce sapın iki yanındaki parçaları dolma içinin üstüne kapatıyoruz.  Sonra sağ ve sol taraftan yaprağın uçlarını yine için üstüne kapatıyoruz. Parmaklarımızla bastırıp sıkarak yaprağımızı sapından ucuna doğru iterek sarıyoruz. Eğer çok zor sarılıyor ya da çok sertse yeterince haşlamamış veya suda bekletmemişsiniz demektir. Tüm yaprakları bu şekilde sararak bitiriyoruz.
  • Kalın altı olan bir tencere seçmeliyiz. İçi hazırladığımız tencereyi de kullanabilirsiniz. Tencerenin alt kısmına kopardığımız sapları veya bir kaç tane yaprak koyuyoruz. Bunun sebebi sarmaların dibinin tutmasını engellemek. Yaprakları sıkışık vaziyette diziyoruz. 1.sıra bittiğinde limonlarımızdan ince ince dilimler kesip 3-4 dilim üzerine yerleştiriyoruz. Sonra 2.sıra ve sonra tekrar limon. Tüm sarmaları bu şekilde bitirince üzerine tenceremizden daha küçük bir tabak veya daha küçük bir tencere kapağını en üste bastırarak yerleştiriyoruz. Bu sarmaların yukarı çıkmasını engelleyecek.
  • Sarmaların üzerini geçmeyecek kadar su ekliyoruz. Yani su sarmaların hizasında olmalı.
  • En küçük ocağımızda ve en kısık ateşte sarmaların rengi sararana, suyu azalana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişiriyoruz.
  • Yaprak sarmamız hazır. Kesinlikle tenceresinde soğuttuktan sonra soğuk olarak yenmeli.
  • Afiyet olsun :)