• ½ kg (yaklaşık 60 adet) yeşil ham incir, yaban inciri olarakta geçiyor
  • ½ kg şeker
  • 1 limonun suyu
  • 2 su bardağı su

Sanırım Mayıs ayıydı. Cumartesi pazarında dolaşırken bir teyzenin önündeki bir çuval yeşil inciri elinde eldivenler kabuklarını soyduğunu gördüm. Kolay gelsin deyip ne yaptığını sorduğumda incir reçeli için incir soyduğunu söyledi. Filmini de izlediğim ancak (ne ayıp ki) hiç tadına bakmadığım incir reçelini denemeye karar verdim. Teyze ister soyulmuş ister soyulmamış olarak reçelinin yapıldığını, soyulmamış olanın daha lezzetli olduğunu söyledi. Soyulmamış olarak 1 paket aldım. Hani olmazsa napalım kısmet değilmiş diyeceğim. Teyze bir  verdi ama ben asla bir kişiden aldığım tarife göre yemek yapmam.  Açtım interneti onlarca  var. Çoğu da birbirine benzemiyor. Bi ordan bi burdan derken püf noktalarını birleştirdim ve yapmaya başladım. Baktım ki herkes soyulmuş yapıyor bende soyulmuş almadığıma pişman oldun. Taktım eldivenleri başladım soymaya. Topu topu 58 tane incir vardı ama soy soy bitmedi. İncirleri soyarken tencerede biraz su kaynattım. İncirler nihayet bittiğinde su da kaynamıştı.
Soyduğum incirleri kaynayan suya atıp dakika saymaya başladım. Yaklaşık 10 dakika sonra bir çatalla incirleri kontrol ettim. Yumuşamışlar ve buruşmuşlardı. Delikli süzgeçle incirleri alıp başka kapta hazırladığım soğuk suyun içine bıraktım. Biraz şişmelerini bekleyip incirleri tek tek nazikçe sıktım. Bunu niye yapıyoruz, çünkü bu yolla incirlerin acılığını alıyoruz (cidden acılar). Bu işlemi su kaynatıp soğuk suya alarak 3-4 kez tekrarlayın. Başka bir tencerede 2 bardak tozşeker ve 2 bardak suyu kaynatın. İçine sıktığınız 1 limonun suyunu ilave edin. Sonra suyunu sıktığımız incirleri bu şerbetin içine atın. Kısık ateşte koyulaşmaya bırakın. 45 dakika-1 saat kadar reçelin kıvamını alması için kaynatın. Bir tabağa reçelin şerbetinden damlatarak kıvamını kontrol edin. Eğer top halinde düşüyor ve akmıyorsa reçel hazır demektir. Reçel sıcakken sıcak bir kavanoza alıp ağzını sıkıca kapatıp kavanozu ters çeviriyoruz. Ertesi gün soğuyunca kavanozu çevirip serin bir yerde saklamaya bırakıyoruz. Afiyet olsun.