• 1 ölçü baldo pirinç
  • 1,5 ölçü soğuk su (eğer varsa 1 ölçüsünü etsuyu olarak koyabilirsiniz)
  • 1 çorba kaşığı tel, arpa veya yıldız şehriye
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 adet tavuk veya et bulyon
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Pirinci ıslatmak için sıcak su
  • Tuz (ilave etmeniz şart değil bulyon koyuyorsanız koymayın)
Ne alaka şimdi , herkes bilir’ bunu demeyin. Bu tarifi koymamın sebebi gerçekten pilavım güzel olur. Birde ufak tüyolar vermek istiyorum.
Öncelikle pirinciniz gerçekten iyi olmalı. Kırık veya çok küçük taneleri olan pirinçlerle ne kadar güzel yaparsanız yapın pilav çok iyi tutmayacaktır. Ben ölçü olarak yazdım genellikle su bardağı kullanırım. Buradaki mantık 1 ölçüye 1,5 ölçü yapmanızdır. İster kase kullanın ister bardak, ister gram değişen birşey olmaz. Bir kabın içinde 1 ölçü pirincin üzerine birkaç parmak geçecek kadar sıcak su koyun. 2 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin. Tuzlu sıcak suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Sonrasında toplamda 7 kez olacak şekilde pirincin suyunu döküp tekrar su ilave edin. Evet toplamda 7 kez olacak. Takıntı mı, evet takıntı, ama işe yarıyor mu, evet yarıyor. Pirinçler hazır, dursunlar bir köşede. Pilav tenceresi olarak ben ya teflon kullanıyorum ya da döküm tencere. Çelik tencerede yaptığım pilavlarda niyeyse çok iyi sonuçlar elde edemedim. Tereyağı ve sıvıyağı tencereye alın. Tereyağı biraz eriyince (tamamen erimemeli) şehriyeyi ilave edin. Sürekli karıştırarak tereyağı köpürene ve şehriyelerin rengi hafif kararmaya başlayana kadar pişirin. Şehriyeler yanmamalı veya tamamen kahverengi olmamalı. Pirinci ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri ilave ederek kavurmaya devam edin. Ocağın altı çok açık olmamalı. Yani orta ocağınızda, kısıkla tam açık arasında, açığa yakın olmalı. (Allahım kurduğum cümleye bak. Analatabilmişimdir umarım) Pirinç hafifçe sararıp biraraya toplanmaya başlayacak. Ama aynı zamanda tek tek de ayrılması lazım. Üzerine 1,5 ölçü etsuyu veya soğuk suyu ilave edin. Şööyle bir karıştırın. 2 adet tavuk bulyonu (vallahi çok değil pilavın lezzetini o veriyo) elinizde ufalayarak ilave edip tekrar karıştırın. (tabi etsuyu koyduysanız bulyon koymaya gerek yok ancak bu durumda tuz ilave etmelisiniz) En küçük ocakta en kısık ateşe alıp ağzını kapatın. Ara ara kontrol edin. Suyunu tamamen çekene kadar asla karıştırmayın. Suyunu çekip üzerinde ufak ufak baloncuklar oluştuğunda tahta bir kaşıkla pirinçleri kenarından kaldırıp durumu kontrol edin. Eğer çok suluysa ocağın altını biraz açıp ara ara kontrol etmeye devam. Dibinde su kalmamış ve pirinçlerde sulu gözükmüyorsa pilav pişmiş demektir. Altı hafif tutabilir. Bu sorun değil. (yakmadığınız sürece) Açıkçası ben o hafif kıtırlaşmış pirinçlere bayılıyorum. Ocağı kapattıktan sonra tencerenin dışından ortaya doğru pirinçleri kaldırarak karıştırın. Bunun sebebi ortadan dışa doğru karıştırırsanız lapa olup yapışabilirler. Üzerine bir parça kağıt havlu koyup en az 10 dakika dinlenmeye bırakın. İşlem tamam. Nefis pilav servise hazır. Afiyet olsun.