- 1,5-2 su bardağı süt
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- Tuz , karabiber
Beşamel sosu çok severim. Aslında kremaya benzer sütle hazırlanan tüm sosları severim. Bu sosu nerelerde kullanabiliriz derseniz en çok kullanıldığı yemek fırında makarnadır derim. Ama herhangi bir haşlanmış sebzenin üzerinde de süper olur. Kabak , karnıbahar , brokoli ilk aklıma gelenler. Bu sebzeleri haşlayıp ya da buharda pişirip üzerine beşamel sosla kaşar peyniri koyup fırınlarsanız parmaklar da yanında yenir yani. Sos kolay tutturmak zor değil. Bide lezzetli kiii, hadi yapalım.
Ben sütteki soğan aromasını seviyorum bu sosu yaparken. Vaktiniz yoksa sütü direk de kullanabilirsiniz. Ama ciddi lezzet farkı oluyor tavsiye ederim. Ufak bir sos tenceresine 2 su bardağı kadar sütü koyun. Bir soğanın kabuklarını soyup dörde bölerek içine koyun. En kısık ateşte ocağın altını açıp süt kaynayana kadar bekleyin. Süt kaynayınca hiç bekletmeden ocaktan alın. Sütü bir süzgeçte süzün ve ılınmaya bırakın. Gelelim sosu yapmayaa.
Bir sos tenceresi ya da geniş bir tavada kısık ateşte tereyağını eritin. Aman kararmasın veya yanmasın. Tereyağı tamamen eriyince üzerine hemen unu ekleyip ocağın ateşini biraz arttırın. Tel bir çırpıcıyla hızlı hızlı karıştırın. Un yağ ile hemen birleşecektir. Hafif kumlu bir görüntüye kavuşup (2 dakika civarında sürer) unun kokusu değişince yavaş yavaş sütü ilave etmeye başlayın. Her seferinde sütün koyulaşmasını ve sosla birleşmesini sağlayıp tekrar sütü ilave etmeye devam edin. Son sütü de ekledikten sonra tekrar koyulaşmasını sağlayın. Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Bitttii. Bu kadar. Beşamel sosunuzu artık kullanabilirsiniz. Fırın makarna, lazanya, sebzelerin üstüne, beğendiye neye isterseniz :)
Afiyet olsun.
Ben sütteki soğan aromasını seviyorum bu sosu yaparken. Vaktiniz yoksa sütü direk de kullanabilirsiniz. Ama ciddi lezzet farkı oluyor tavsiye ederim. Ufak bir sos tenceresine 2 su bardağı kadar sütü koyun. Bir soğanın kabuklarını soyup dörde bölerek içine koyun. En kısık ateşte ocağın altını açıp süt kaynayana kadar bekleyin. Süt kaynayınca hiç bekletmeden ocaktan alın. Sütü bir süzgeçte süzün ve ılınmaya bırakın. Gelelim sosu yapmayaa.
Bir sos tenceresi ya da geniş bir tavada kısık ateşte tereyağını eritin. Aman kararmasın veya yanmasın. Tereyağı tamamen eriyince üzerine hemen unu ekleyip ocağın ateşini biraz arttırın. Tel bir çırpıcıyla hızlı hızlı karıştırın. Un yağ ile hemen birleşecektir. Hafif kumlu bir görüntüye kavuşup (2 dakika civarında sürer) unun kokusu değişince yavaş yavaş sütü ilave etmeye başlayın. Her seferinde sütün koyulaşmasını ve sosla birleşmesini sağlayıp tekrar sütü ilave etmeye devam edin. Son sütü de ekledikten sonra tekrar koyulaşmasını sağlayın. Tuz ve karabiber ekleyip ocaktan alın. Bitttii. Bu kadar. Beşamel sosunuzu artık kullanabilirsiniz. Fırın makarna, lazanya, sebzelerin üstüne, beğendiye neye isterseniz :)
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder