• 1 kutu konserve bamya yada yarım kilo taze bamya
    • 1 orta boy soğan
    • 150-200 gram kıyma
    • 2 adet domates
    • 1 çorba kaşığı domates salçası
    • 1 adet limonun suyu
    • 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
    • Sıcak su
    • Tuz
Evlenmeden önce ağzıma bamya sürmezdim. Eşimse bamyaya bayılır. Ancak bir kaç şartı vardır. Bamya kesinlikle konserve olmalı. Yemek kesinlikle kıymalı olmalı. Kıyma çok iyi pişmeli. Daha öncesinde hiç bamya pişirmemiş ve sevmeyen biri olarak bu şartlar oldukça zorluydu. Ancak kendim yapmamdan mı, yoksa bamyayı onca yıl boşu boşuna yabana atmamdan mı bilinmez şu an çok seviyorum. Birkaç püf noktasını da öğrendim ve paylaşmak istiyorum. Bamyayı kesinlikle metal olmayan bir tencerede pişirmelisiniz. Döküm veya teflon tercih edin. Yine kesinlikle metal bir kaşıkla karıştırmıyoruz. Bamyada limon çok önemli. Konserve de olsa taze de olsa mutlaka limonu bamyanın direk üzerine sıkmanız gerekiyor. Sanırım bu kadar yeterli tarife geçelim.
Öncelikle soğanı ve domatesi küp küp doğrayarak işe başlayın. Malzeme hazır olursa yemek de hızlı pişer. Yağı ve soğanı tencereye alıp kavuruyoruz. Üzerine kıymayı ilave edip kıymalar tamamen pişene kadar kavurmaya devam edin. Üzerine küp küp doğranan domates ve biraz sulandırdığınız salçayı ilave edin. 1-2 dakika daha piştikten sonra suyunu süzdüğünüz ve bol suyla yıkadığınız konserve bamyayı ilave edin ve hemen üzerine sıktığınız limonu ekleyin. Bamyalar konserve olduğu için oldukça yumuşak olacaktır. Bu nedenle zarar vermemek için yavaşça karıştırmalısınız. Bamyaların üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tuzu ilave edin ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşık yarım saatte hazır olacaktır.
Afiyet olsun.