- 1 paket makarna (kelebek veya penne-kalem tercih edin)
- 1 adet tavuk ya da et bulyon
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 paket (~400 gram) kültür mantarı
- ½ paket krema
- ½ çay bardağı su (makarnayı haşladığınız sudan da alabilirsiniz)
- Tuz , Karabiber
- İsteğe bağlı olarak parmesan peyniri ve kıyılmış maydanoz
Kremalı ve mantarlı tüm soslara bayılıyorumm. Ekmeğimi bana bana yerim o derece :). Ancak eşim çok fazla sevmediği için genelde suyla inceltmek zorunda kalıyorum. Bu sos da en sık yaptığım soslardan biri. Ama ne yazıkki kendime kadar yapmak durumunda kalıyorum. Eşime de peynirli veya domatesli bir sos hazırlıyorum. Yapılışı da o kadaarr basit ki. Öncelikle makarnamızı haşlamak için koccaman bir tencere alıyoruz. Bir yerlerde makarnanın bol suyla haşlanması gerektiğini duymuştum. O yüzden tarif etmem gerekirse makarnanın üzerinde en az 1 karış su olacak şekilde bir tencere seçmeye çalışıyorum. Bolca suyu kaynatın. Bu arada mantarları yıkayıp kuruladıktan sonra ince ince dilimleyin. Kenara alın. Tenceredeki su kaynadıktan sonra 1 bulyonu ufalayarak ekleyin ve booollca tuz atın. Deniz suyu kadar tuzlu olmalı :) Su kaynayınca 1 paket makarnayı ilave edin. Paket üzerinde yazan süre boyunca haşlayın. Ocağın altını kapatıp 1 su bardağı soğuk su ilave edip tencerenin kapağını kapatın. 2 dakika kadar bekleyip makarnayı süzün. Sosa gelinceee. Makarna haşlanırken hazırlayabilirsiniz. Orta boy bir tavaya zeytinyağını koyup ocağa alın. Mantarları ilave edin. Biraz su bırakıp küçülecekler. Kızarmadan pişmeleri ve bıraktıkları suyu çekmeleri gerekiyor (ben bazen unutup hafif kızarmalarına sebep oluyorum da, o yüzden yazayım dedim). Mantarlar pişince yarım paket krema ve yarım çay bardağı suyu ilave edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Krema koyulaşana kadar 4-5 dakika ocakta sürekli karıştırarak pişirin. Sos piştiğinde ister ocak üstünde makarnayla karıştırın ya da makarnayı tabağa alıp üzerine sos dökün. Üzerine parmesan peyniri ve kıyılmış maydanoz ilave edip ayıla bayıla yiyin :). Hadi afiyet olsun.
Püf noktaları
1-) Makarnayı yaparken bulyon koymak zorunda değilsiniz. Ben lezzet verdiğini düşündüğüm için ekliyorum. Gerçekten fark yaratıyor. Bulyon yerine tuzot benzeri baharat karışımlarından da ilave edebilirsiniz.
2-) Makarna paketlerinin üzerinde yazan sürelere uygun olarak pişirmeye çalışın. Eğer makarnayı soslu yapacaksanız, paketin üzerinde yaklaşık olarak belirtilen süreden, düşük olan süreyi seçin (8-10 dakika yazan bir makarnada 8 dakikayı tercih edin gibi)
3-) Benim gibi yoğun krema tadını sevenlerdenseniz sosa su ilave etmeyin. Kremalı soslar oldukça ağır oluyor. Eğer tercihlerini bilmediğiniz birine bu sosu yapıyorsanız mutlaka su ilave edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder