- 500 gram schnitzellik doğranmış tavuk bonfile
- 2 adet yeşil dolmalık biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 1 adet kırmızı dolmalık biber
- 1 tutam doğranmış maydonoz
- 2 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 paket krema
- 1/2 paket (200 gram) ince dilimlenmiş kültür mantarı
- Tuz, karabiber
- Tavuğun marinesi için
- 2 çorba kaşığı süt
- 2 çorba kaşığı soya sosu
- 1 orta boy rendelenmiş soğan
- 2 diş rendelenmiş sarımsak veya 2 çay kaşığı sarımsak tozu
- Kekik, kırmızı biber, kimyon, kırmızı biber vs.. (veya istediğiniz baharatlar ne olursa)
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 4-5 damla limon suyu
- Tuz, karabiber
Bu yemeğin adının bana ait olmasının sebebi tamamen uydurmasyon olması. Ama fikir Hacı Sayid’ de yediğim bir yemek sonrası ortaya çıktı. Orada yedikten sonra ‘hımm şurasını şöyle yapmışlar’, ‘aslında şu konsa daha iyi olur’ diye düşünürken bu tarif ortaya çıktı. Aklımdakileri denedim, vallahi çok güzel oldu. Yiyen herkes bayıldı. Bu yemeği yaparken 1 adet wok tavaya 1 adet de kızartma tavasına ihtiyacınız olacak. Sonra bunları birleştireceğiz. Hadi tarife geçelim. Öncelikle tavukları marine etmekle başlayacağız. Tavuğu alırken ızgara yapacağınızı ve ince ince dilimlemelerini isterseniz en etkili sonucu alırsınız. Yok elinizde kuşbaşı tavuk varsa o da olur. Marine malzemelerinin tamamını karıştırın. Tavuk dilimleriyle iyice harmanlayın. Bu şekilde 1 saat kadar bekletin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Biberleri jülyen şekilde doğrayın. Yani yaklaşık bir kibrit çöpü kalınlığında ve uzunluğunda. Mantarları ince ince dilimleyin. Bunlar bir kenarda beklesin. Kızartma tavasını yağsız olarak iyice ısıtın. Tavukları sosuyla birlikte alarak tavada arkalı önlü iyice pişirin. (sosu tavaya koymayın, tavukları sosun içinden sosuyla alıp kızartın) Tüm parçalar pişince tavanın altını kapatıp hepsini tavanın içinde kapağı kapalı olarak bekletin. Wok tavanın içinde 2 kaşık sıvıyağ ile mantarlar ve biberleri koyup yumuşayıp pişene kadar karıştırarak pişirin. (denemelerime istinaden en ideali biberleri ve mantarları ayrı pişirmek ama bazen hepsi birarada yapıyorum. Hangisi kolayınıza gelirse öyle yapın. Biberin ve mantarın pişme zamanı farklı çünkü) Pişince üzerine krema ve 3 kaşık kadar su ilave edin. Tuz ve karabiber ilave edin. Kremanın biraz suyu çekilince tavuklarla biraraya getirin. En iyi sonuç tavukları kızarttığınız tavada birleştirince oluyor. Maydanozu ilave edin. Hepsi biraradayken 1-2 dakika daha pişirin. Servis ederken tabağa önce tavuğu koyup üzerine kremalı, biberli, mantarlı karışımdan yayarak koyun. Hem görüntüsü hem tadı enfesss.
Afiyet olsunn.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder