- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 5 su bardağı su
- 2 su bardağı köftelik (ince) bulgur
- 2 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
- 2 orta boy soğan ince doğranmış
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 demet maydonoz ince doğranmış
- 6-7 adet taze soğan ince doğranmış
- Kimyon, nane, kırmızı biber
- Tuz, karabiber
- 1 adet kıvırcık marul ya da göbek salata
- ½ çay bardağından az zeytinyağı
- ½ limonun suyu
- İsteğe bağlı nar ekşisi
Mercimek köftesini çok ama çok severim. İlk yaptığımda sanırım 8-9 yaşlarındaydım. Annem evde yokken tarifler arasından bulmuş ve yapmıştım. Annem eve geldiğinde başta benim yaptığıma inanmamış hangi komşunun getirdiğini sormuştu. Benden böyle bir başarı beklemiyordu sanırım :). Neyse tarife geçelim. Kırmızı mercimek mutlaka bol suyla yıkanmalı. Bu kırmızı mercimekle yapılan tüm yemeklerde geçerli. Bol suyun altında bir kaç kez mercimeği yıkayın. Büyükçe bir tencereye yıkanmış mercimeği ve 5 bardak suyu ekleyerek haşlayın. Mercimek sararmalı ve neredeyse lapa kıvamına gelmeli. Birazcık da sulu kalmalı. Kastettiğim cumbul cumbul su içinde yüzmesi demek değil. Ama kupkuru da olmamalı. Henüz ocaktayken bulguru ve bir miktar tuz ilave edip, iyice karıştırıp ocağın altını kapatın. Ağzı kapalı vaziyette ara ara kontrol ederek 10-15 dakika kadar bekletin. Bu sürenin sonunda çok kuruysa biraz sıcak su ilave edip açabilirsiniz. Yok çok suluysa biraz daha bulgur ilave edebilirsiniz. Bulgur beklerken salçasını hazırlayın. Bir tavada yağı eritip, ince doğradığınız soğanları kavurun. Üzerine salçalarını ilave edip bir süre daha kavurmaya devam edin. Piştiğinde bu salçalı soğanlı karışımı, mercimekli bulgurla kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Elinizle karıştırırsanız yanabilirsiniz, dikkat. Yoğurabileceğiniz sıcaklığa gelince soğanlı karışım ve mercimekler iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Önce istediğiniz baharatları ilave edin. Sonra da marul hariç diğer yeşillikleri ilave edip yoğurun. ½ çay bardağından 1 parmak kadar az sıvıyağı ve yarım limonun suyunu ilave edip yoğurmaya devam edin. (istenirse limon yerine nar ekşisi konulabilir) Marulu küçük parçalar halinde bir tabağa dizin. Ellerinizi ıslatarak mercimekli köfteden ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Şekil vererek marulların üzerine dizin. İsterseniz küçük toplar yapıp üzerine kürdan da saplayabilirsiniz. Limon dilimleriyle servis edin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder