Şekerpare Tarifi
- Hamuru için:
- 1 paket oda sıcaklığında margarin veya 200 gram tereyağı
- 1 su bardağı pudra şekeri
- ½ su bardağı irmik
- 2 yumurta
- 3,5 – 4 su bardağı elenmiş un
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- Üzeri için fındık, badem veya ceviz
- Şerbeti için :
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Eşim şekerpareye bayılır. Hatta yediği tek şerbetli tatlı diyebilirim. Yapılışı kolay aslında ama biraz zaman gerekiyor. Püf noktası ise her şerbetli tatlıda olduğu gibi şerbet veya tatlıdan herhangi biri sıcaksa diğeri soğuk olmalı. Bu nedenle siz hamuru yoğurup pişirene kadar şerbet soğuyacağından önce şerbeti yapmakta fayda var. 3 su bardağı şekerle 4 su bardağı suyu bir tencerede kaynatın. Kaynayınca içine limon suyunu ekleyin. Sonra havadar bi yere alın ki biran önce soğusun :). Şerbet ortadan kalkınca şekerparenin hamuruna geçelim. 1 paket yumuşak margarinle pudra şekeri, irmik ve yumurtayı güzelce karıştırın. Üzerine azar azar elenmiş unu ilave edin. 3 veya 3,5 bardak arası yeterli olacaktır. Şekerli vanilin ve kabartma tozunuda birkaç seferde hamura ilave edin. Yumuşak bir hamur olmalı. Kurabiye hamuru gibi. Hamur yağlı olduğu için çabucak bütünleşecektir. Sonrasında hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayıp, yassıltın. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye biraz aralıklı olarak dizin (hafif yayılıyorlar çünkü). Tam ortalarına fındık, badem, ceviz ne varsa kuruyemişiniz biraz bastırarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. Kokusundan piştiği anlaşılıyor zaten :). Fırından çıkarıp 5 dakika kadar bekleyin. Şerbetiniz de ılınmış olmalı. Yavaşça şerbeti bir kepçeyle üzerine dökün. 1 – 1,5 saat kadar şerbette bırakıp servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder